Στα πλαίσια των δράσεων του ΕΠΑΛ Καστοριάς αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή ομάδας μαθητών στο Διαγωνισμό Αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα "Χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων δημιουργώντας ενάντια στα στερεότυπα". Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν και να επιδείξουν ενδιαφέρον για θέματα ισότητας, στοχεύοντας στην παραγωγή πρωτότυπων έργων που θα προβάλουν το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι ? και οι ίδιες ? την έννοια της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων. 

Το κείμενο που συνόδευε την αφίσα είναι το παρακάτω:

«Χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων δημιουργώντας ενάντια στα στερεότυπα».

Παρουσίαση του θέματος:
Αν και η ισότητα των δύο φύλων έχει κατοχυρωθεί νομικά στο Δυτικό κόσμο, ωστόσο φαίνεται ακόμη να αποτελεί ζητούμενο η τυπική εφαρμογή της στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η θέση της γυναίκας ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι μειονεκτική. Φαίνεται πως οι άνθρωποι ξεχνούν, ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους φόβους, τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις, τις ίδιες ικανότητες και ΟΛΟΙ- άντρες και γυναίκες - πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Για την παρουσίαση του θέματος, χρησιμοποιήθηκε το Δέντρο, καθώς παρουσιάζει πολλές συμβολικές ομοιότητες με την ανθρώπινη φύση. Οι ρίζες του το κρατούν ακλόνητο στη θέση του, με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο βαθιές και πιο γερές, το τρέφουν και του δίνουν τη δυνατότητα να βγάλει άνθη και καρπούς. Ο κορμός αποτελεί το απαραίτητο στήριγμα όσο αυτό μεγαλώνει, αναπτύσσεται, φουντώνει, βγάζει καρπούς.
Η κοινωνία, ως ένα Δέντρο, ριζώνει, μεγαλώνει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται, αφού πρώτα στηρίζεται γερά στις δύο κινητήριες δυνάμεις της ζωής, τον Άντρα και τη Γυναίκα, πλάι πλάι, χωρίς φόβο, χωρίς προκαταλήψεις, παρά μόνο με Αλληλοσεβασμό και Ευγένεια.

                   ΟΜΑΔΑ                                                         ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

              Καπαχτσή Κωνσταντίνα                                                Γεωργίου Μαρία
              Αποστόλου Μαρία                                                         
              Βιλτσάνι Έλενα

Την προσπάθεια στηρίζει και προβάλλει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Καστοριάς στο ιστολόγιό του. Σχετικός σύνδεσμος: κάντε κλικ εδώ και εδώ